subota, 25. kolovoza 2018.

Sunnet je oprati ruke, usta i nos tri puta

Sunnet je:
- Oprati obje ruke tri puta na početku abdesta.
- Isprati usta i nos tri puta prije umivanja lica.
- Izbaciti (ispuhati) vodu iz nosa koristeći se lijevom rukom: "On (Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem) je imao običaj oprati ruke tri puta, zatim isprati usta, te ušmrknuti vode u nos i ispuhati je. Zatim bi oprao lice tri puta... "

Bilježe: Buhari - Knjiga abdesta, hadis 164 i Muslim - Knjiga čišćenja, hadis 226.
Također pogledati i Zadul-Me'ad, Poglavlje: Način na koji je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, uzimao abdest. Korištenje lijeve ruke nije eksplicitno navedeno u ovom hadisu, ali postoji predaja od Darimija u ovom kontekstu. Abdul-Hajr je reka: "...sjedili smo i posmatrali Aliju, r.a. dok je uzimao abdest. On je desnom rukom prinosio vodu ustima (uzimao je vodu iz desne ruke), isprao bi usta i nos, a zatim bi ispuhao vodu iz nosa lijevom rukom. Ovo je ponovio tri  puta, a zatim je rekao: 'Ko god želi da vidi način na koji je Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem, uzimao abdest, ovo je njegov abdest.'"
Šejh Albani je u svojim bilješkama na El-Miškat rekao da ovaj hadis ima vjerodostojan lanac prenosilaca. Također pogledaj Ibn-Kajjimove bilješke u djelu Zadul-Me'ad, bilješka 9 na kraju knjige.