subota, 25. kolovoza 2018.

Sunnet je koristiti misvak


Koristiti misvak: "Kada bi se probudio, Allahov Poslanik, sallalahu 'alejhi ve selam, bi očistio svoja usta (zube) misvakom"

Bilježe: Buhari -Knjiga abdesta, hadis 245 i Muslim - Knjiga čišćenja, hadis 255Napomena: Misvak (ili sivak) je korijen koji se uzima iz malog drveta ili grmička zvanog ”El-Arak” (Salvadore Persica). Također se uzima iz drugog žbunja ili grmlja kao što je divlja maslina (poznata kao El-’Utm) ili iz žbunja ”Es-Sambur”. Ipak, najbolji misvak je onaj koji se uzima iz podzemnog korijenja žbunja ”El-Arak”. Misvak se također može uzeti i sa zelenih grana, ali je on slabije kvalitete od onog koji se uzima iz podzemnog korijena.

Grm El-Arak raste na Arapskom poluostrvu i na drugim suhim područjima Zapadne Azije i Sjeverne Afrike. Ono ima mnogo grana i zelenog lišća blijedožute boje. Također, ono ima osjetljive pupoljke i plodove poznate kao ”kabas’‘. Ti plodovi su u obliku kuglica (ili loptica), koji su sprva crvene boje, da bi postepeni pocrnjeli, a sadrže začin koji otvara apetit.